Hatha yoga is de meeste oude yogastijl en tevens de basis waaruit andere yogastijlen uit voort zijn gekomen. De klassieke asanas (houdingen) zijn ontwikkeld om de interne organen te stimuleren. Door populariteit door de jaren heen zijn er steeds meer moderne asanas bij gekomen. Deze moderne houdingen zijn meer gericht op het tonen van de spieren om zo sterker en fitter te worden.

Het is een rustige yogavorm waarbij de asanas stabiel en comfortabel worden uitgevoerd voor een bepaalde duur. Er wordt gebruik gemaakt van ademoefeningen, een zonnegroet, asanas die alle delen van het lichaam aanspreken en een meditatie of relaxation. Regelmatige beoefening van Hatha yoga zal ervoor zorgen dat je je mentaal en fysiek fitter en beter gaat voelen.

foto wikipedia

foto wikipedia

Voordelen van Hatha yoga

Het stimuleert het immuunsysteem: door het aanspannen en stretchen van de spieren stimuleer je het lymfesysteem, wat infecties voorkomt en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.

Het ontspant de geest en spanningen in het lichaam: yoga laat je focussen op jouw ademhaling wat er op den duur voor zorgt dat je mentaal makkelijker en beter kunt ontspannen, wat doorwerkt op e.v.t. spanningen in het fysieke lichaam.

Houdt de ruggengraat soepel: al onze zenuwen starten vanuit de ruggengraat en verbinden een hoop orgaansystemen met ons brein. Door de ruggengraat soepel te houden, zorg je dat de zenuwbanen sterk blijven.

Versterkt en toned het lichaam: door het vasthouden van de houdingen voor een bepaalde tijd, zorg je ervoor dat de spieren optimaal moeten aanspannen en meewerken, wat, indien regelmatig beoefent, resulteert in een sterker en strakker lichaam.

Bevordert flexibiliteit: de asanas vormen vaak een combinatie tussen aanspannen en rekken. De houdingen stimuleren de elasticiteit van weefsel, wat doorwerkt op spiervezels en zelfs cellen. Hatha yoga is een hele goede manier om lenigheid te bevorderen en te behouden, op elk niveau!

Helpt tegen drangen: wanneer het lichaam uit balans is, zal het proberen te compenseren met verschillende, doorgaans slechte, gewoontes. Denk hierbij aan eetbuien, roken, drinken, teveel slapen etc. Yoga is gemaakt om systemen in het lichaam in balans te brengen en het kan mogelijk helpen om bovenstaande te verminderen of uit te bannen.

L E S T I J D E N

Hatha yoga Nijmegen

Maandag 11:00–12:00 uur

Vrijdag 11:00–12:00 uur